Άρθρο της Γενικής Γραμματέως της Αποκέντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Η Ναυτιλία και ο Τουρισμός αποτελούν τα δύο σημαντικότερα στηρίγματα της οικονομίας της χώρας μας. Η επίπονη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση για επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα είχε προοπτικές αν δεν στηρίζονταν σε αυτά τα δύο πολύ ισχυρά όπλα, στις δύο υγιείς βιομηχανίες, που παρά τις δύσκολες συνθήκες, φέρνουν στη χώρα συνάλλαγμα, συμβάλλουν στο ΑΕΠ και στην αντιμετώπιση του εξωτερικού χρέους. Αποτελεί επομένως μονόδρομο για την κυβέρνηση όλες οι προσπάθειες να κινούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που η Ναυτιλία και ο Τουρισμός προσφέρουν στη χώρα.

Είναι παρήγορο το γεγονός ότι και οι δύο τομείς, παρότι η χώρα μας χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση, παρέμειναν υγιείς και διατήρησαν τη διεθνή τους παρουσία. Απέδειξαν ότι αναμφίβολα αποτελούν τον πιο ισχυρό πυλώνα της οικονομίας της Ελλάδας. Μιας χώρας με σημαντική παρουσία στις θάλασσες και ένα λαό που φημίζεται παντού για τη ναυτική του παράδοση και την καλή του φιλοξενία.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η ελληνική Ναυτιλία αποτελεί το 15% της παγκόσμιας Ναυτιλίας και ο ελληνικός εμπορικός στόλος κατέχει την 7η θέση παγκοσμίως. Στην ελληνική Ναυτιλία απασχολούνται 200.000 άνθρωποι αριθμός που αντιστοιχεί στο 4,5% του συνόλου του εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ η συνεισφορά του Ναυτιλιακού Κλάδου στην εθνική οικονομία ανέρχεται στο 7% του ΑΕΠ. Η Ναυτιλία μας έχει δημιουργήσει ένα αδιαπραγμάτευτο καλό όνομα στον τομέα της προσφοράς θαλάσσιων υπηρεσιών και οι ελληνικές επιχειρήσεις του χώρου έχουν κατορθώσει να είναι από τις πιο ανταγωνιστικές παγκοσμίως.

Ταυτοχρόνως, το 2013 ήταν αναμφισβήτητα μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό Τουρισμό. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να έχει πλεόνασμα 10,1 δις ευρώ, αυξημένο κατά 1,6 δις ευρώ από το 2012. Τη χώρα μας επισκέφθηκαν σχεδόν 17 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ τα συνολικά έσοδα εκτοξεύτηκαν στα 11 δις ευρώ.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα εξαιρετικά «ανήσυχο» και εξελισσόμενο περιβάλλον, με σημαντικές προκλήσεις. Αυτή η νέα πραγματικότητα επιβάλει σε όλους μας να ατενίζουμε τις προκλήσεις με μια σταθερή στρατηγική οπτική. Μια οπτική που θα μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Τη λύση σε εσωτερικό επίπεδο μπορούμε να την φέρουμε όλοι μαζί, κράτος, εταιρείες, ναυτικοί και χρήστες, επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου. Αυτό που χρειάζεται είναι η από όλους μας κατανόηση της περιόδου την οποία διανύουμε, αλλά και  οι ουσιαστικές και σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες. Ως εκ τούτου οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι αναγκαίο να γίνουν τώρα. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει το παραμικρό βήμα προς τα πίσω. Να «βολευτεί» από τις επιτυχίες της και να επιδείξει μεταρρυθμιστική κόπωση. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης και η σωστή διαχείριση των κινδύνων που απορρέουν από αυτή, αποτελούν τον πιο ασφαλή δρόμο για τη διατήρηση και την ενίσχυση τόσο της Ναυτιλίας, όσο και του Τουρισμού.

Έχοντας μια από τις πιο ισχυρές ναυτιλίες στον κόσμο και έναν εξαιρετικά ελκυστικό τουριστικό προορισμό έχουμε χρέος να ανανεώνουμε διαρκώς το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας να συμπορευτεί. Η πολιτική βούληση υπάρχει και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.