Συνέντευξη στην εφημερίδα «Η ΔΡΑΣΙΣ»

Συνέντευξη της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου στην εφημερίδα «Η ΔΡΑΣΙΣ».

1.Οικογένειες και επιχειρήσεις στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία προσπαθούν ακόμη να ορθοποδήσουν. Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία των αποζημιώσεων; Θα υπάρξουν καθυστερήσεις;

Σύμφωνα με το νόμο την αρμοδιότητα για την αποζημίωση των  νοικοκυριών έχουν οι Δήμοι, και των επιχειρήσεων οι Περιφέρειες. Την απάντηση λοιπόν θα τη δώσουν οι αρμόδιοι. Πάντως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου συνδράμει σε ό,τι της ζητηθεί για την επίσπευση της όλης της διαδικασίας.

2.Μεταβήκατε στη Ρόδο και διαπιστώσατε η ίδια το μέγεθος του προβλήματος. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε;  

Σύμφωνα με τη γνώμη επιστημόνων, επρόκειτο για ένα πρωτόγνωρο σε ένταση πλημμυρικό φαινόμενο  –γνωστό στις φυσικές επιστήμες ως “Flash flood” – που εξ ορισμού ενέχει εξαιρετικά υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.

3.Υπάρχουν τελικά ευθύνες για όλα όσα συνέβησαν;

Δεν είμαι αυτή που θα αναζητήσω ή θα αποδώσω ευθύνες. Αυτό είναι έργο άλλων. Δική μου προτεραιότητα είναι να διευκολύνω, βεβαίως στα πλαίσια της νομιμότητας, όσο γίνεται περισσότερο τις όποιες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκα και δεν έκανα τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό.

4. Οι υπάρχουσες υποδομές φαίνεται ότι δεν επαρκούν για την αποφυγή προβλημάτων σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχει πιθανότητα βελτίωσης σε αυτό το κομμάτι;

Η άποψη των ειδικών μηχανικών είναι ότι, σε σχέση με το μέγεθος του φαινομένου, οι υποδομές άντεξαν. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν ζημιές που θα πρέπει να αποκατασταθούν και μάλιστα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, έγινε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων κ. Γιαννούση, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι, τόσο για τις άμεσες αποκαταστάσεις, όσο και για τα απαραίτητα μεσοπρόθεσμου προσανατολισμού έργα.

5. Ας αλλάξουμε όμως θεματολογία. Ο υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ανέφερε ότι δεν αλλάζει τίποτε στον εκλογικό νόμο, παρά τις προσδοκίες πολλών. Πιστεύετε ότι τελικά χρειάζεται αλλαγές ο Καλλικράτης; Μπορεί να συνεχίσει το υφιστάμενο μοντέλο ως έχει δεδομένου ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα;

Η μεταρρύθμιση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ζήτημα μείζονος σημασίας και ταυτόχρονα μια διαρκής πρόκληση για την κυβέρνηση. Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε ήδη τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, με αντικείμενο την επεξεργασία της προβλεπόμενης δεύτερης φάσης του Καλλικράτη. Στόχος είναι η αποκατάσταση δυσλειτουργιών που διαπιστώθηκαν από την τριετή εμπειρία εφαρμογής του Καλλικράτη και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

6.Η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων πιστεύετε ότι είναι εφικτή υπό τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες; 

Είναι γεγονός ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές κατά την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, συγκριτικά με τους υπόλοιπους φορείς του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, ο βασικός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση μιας πραγματικής διοικητικής μεταρρύθμισης στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης. Και αυτό γιατί είναι ο οικονομικότερος  και δημοκρατικότερος τρόπος για τη θεσμική και κοινωνικοοικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Υπό αυτή την έννοια η εγκατάλειψη  του συγκεντρωτικού μοντέλου διοικητικής οργάνωσης θα βοηθήσει και τη χώρα να βγει συντομότερα από την κρίση.

7. Να κλείσουμε με τις προτεραιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου μέχρι τη λήξη της τρέχουσας θητείας…

Προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η με κάθε επιμέλεια άσκηση των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Αντίπαλός μας είναι ο χρόνος γιατί οφείλουμε και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα ώστε να ξεπεράσουμε δυσκολίες και εμπόδια που δυστυχώς στα νησιά μας δεν είναι λίγα. Όσο πιο μικρό και πιο απομακρυσμένο είναι ένα νησί, τόσο περισσότερη προσπάθεια χρειάζεται από όλους μας για να μπορέσει επιτέλους να ισχύσει το νησιωτικό ισοδύναμο. Αυτό είναι μια πρόκληση, αλλά και ένα στοίχημα που θα κερδηθεί μόνο με τη σκληρή και προσηλωμένη στο στόχο άοκνη δουλειά. Το οφείλουμε στα νησιά μας και πολύ περισσότερο στους ακρίτες μας!