Συνέντευξη στη Δημοκρατική Ρόδου

Ήρθατε στη Ρόδο από τις πρώτες ώρες της  καταστροφής  έχετε ξαναδεί κάτι παρόμοιο;

Δεν έχω δει  κάτι ανάλογο ούτε στη διάρκεια της πολιτικής μου θητείας ως βουλευτής ούτε και ως Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.  Δεν έχω δει και στη ζωή μου κάτι παρόμοιο. Ήταν ένα πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο. Το αποδεικνύουν τα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία θυμίζω πως παρουσιάστηκαν την περασμένη Κυριακή από τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα. Το αποδεικνύει και όλο αυτό που βιώσαμε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν πληγεί . Διαπιστώνω πως πραγματικά ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Και επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω την άποψη των ειδικών μηχανικών πως για το μέγεθος της καταστροφής που υπήρξε οι υποδομές της Ρόδου άντεξαν.

Ακούσατε πάρα πολλά τις τελευταίες ημέρες. Ποιος ήταν ο λόγος που συντελέστηκε μια τέτοια καταστροφή;

Ο πρώτος και σημαντικός λόγος είναι το φυσικό φαινόμενο της πολύ ισχυρής βροχόπτωσης . Εγώ θα μείνω σε αυτό. Δεν ήρθα στη Ρόδο για να αναλύσω τους λόγους που συνέβη ό,τι συνέβη. Ήρθα στο νησί για να συμπαρασταθώ στους ανθρώπους που επλήγησαν. Στόχος μου και όλων όσων εμπλέκονται, πιστεύω είναι να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό οι ζημιές που έχουν προκληθεί. Πρέπει να ανακουφιστούν οι πολίτες και να γίνει ό,τι καλύτερο και για τις επιχειρήσεις . Επιβάλλεται  να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται  η αποκατάσταση όλων των ζημιών.

Αναφέρατε πριν λίγο πως οι υποδομές άντεξαν. Συνέβη αυτό πραγματικά;

Μετέφερα την άποψη των ειδικών μηχανικών ότι άντεξαν οι υποδομές, σε σχέση με το μέγεθος του φαινομένου. Αυτό δεν σημαίνει πως  δεν υπάρχουν  καταστροφές και ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Υπάρχουν ευθύνες θεωρείτε σε πολιτικούς παράγοντες για όσα έχουν γίνει  στη Ρόδο και στην Ψέριμο;

Το ανέφερα και πριν. Επαναλαμβάνω πως δεν είμαι αυτή που θα αναζητήσω ή θα  αποδώσω ευθύνες σε κάποιον. Αυτό είναι έργο άλλων. Δική μου αρμοδιότητα είναι να διευκολύνω όσο γίνεται περισσότερο τη διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών και για την ανακούφιση των πληγέντων. Με αυτή την αρμοδιότητα κινούμαι και δεν κάνω τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό. Και στο πλαίσιο αυτό έχω ήδη στείλει από τις 27 Νοεμβρίου έγγραφο προς το Δήμαρχο Ρόδου για τη διευκόλυνση των πλημμυροπαθών πολιτών στην προσκόμιση των δικαιολογητικών, όπως για παράδειγμα η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών, όπου εκ του νόμου προβλέπεται.

Τι εισπράξατε κατά την περιοδεία σας στα νησιά μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη;

Πήγαμε στην Ψέριμο όπου διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πλημμυροπαθείς που χρήζουν άμεσης βοήθειας και ακολούθως αποζημίωσης για τις οικοσκευές τους. Υπάρχουν επίσης και επιχειρήσεις που πρέπει να αποζημιωθούν.

Εκτιμάτε πως θα δοθεί γρήγορα το πρώτο βοήθημα τους πληγέντες  από την πλημμύρα;

Ήδη με αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και με ειδική γραπτή παρέμβαση του Διευθυντή της 26ης Διεύθυνσης Συντονισμού και Ελέγχου Εφαρμογής Δημοσιολογικών Διατάξεων κ. Βεκρή, παρακάμφθηκαν γραφειοκρατικές διαδικασίες, με απόλυτη όμως τήρηση της νομιμότητας. Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου μέσα σε 7 ώρες η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκλήρωσε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες με τις αντίστοιχες εγκρίσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) και έφτασε στο σημείο να έχει στα χέρια της εγκεκριμένο χρηματικό ένταλμα για να πληρώσει με επιταγή σε κάθε δικαιούχο το ποσό των 586 ευρώ ως άμεσο βοήθημα. Με ειδική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Υφυπουργός Εργασίας την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου αυτό το επίδομα δίνεται με μία απλή αίτηση και μία υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι τώρα πια στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων Ρόδου και Καλύμνου καθόσον οι Διευθύνσεις Πρόνοιας των Δήμων είναι υπεύθυνες να καταρτίσουν τις λίστες των δικαιούχων και να τις παραδώσουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία από τις 28 Νοεμβρίου είναι ήδη έτοιμη για να δώσει τα χρήματα.

Αισιοδοξείτε πως και οι ζημιές  στις υποδομές δηλαδή τα πρώτα άμεσα έργα θα δρομολογηθούν γρήγορα;

Ήδη δρομολογούνται. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, από όσο γνωρίζω, εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλω να επισημάνω πως από οποιοδήποτε  υπουργείο χρειάστηκε βοήθεια, η ανταπόκριση ήταν άμεση.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ευαισθησία στην κυβέρνηση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ρόδος;

Με σχετική εντολή του ιδίου του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία συνοδεύεται από την ευαισθησία  αλλά και την αποφασιστικότητα των υπουργών της κυβέρνησης, έχουν ήδη ξεπεραστεί, όπως ήδη σας ανέφερα, πολλά ζητήματα γραφειοκρατίας. Ως παράδειγμα αναφέρω ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης προχώρησε τη διαδικασία που χρειάζονταν για  τη Ρόδο σε πενήντα λεπτά.

Είστε αισιόδοξη πως μπορούν να δρομολογηθούν πολύ γρήγορα και οι μεγαλύτερες υποδομές που χρειάζεται το νησί μας;

Σε αυτό δεν είμαι αρμόδια να απαντήσω. Την ευθύνη για αυτό έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ό,τι σχετίζεται όμως με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου θα προχωρήσει άμεσα. Όλες οι υπηρεσίες μας έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να διευκολύνουν τις διαδικασίες και να προχωρούν οι ενέργειες και τα έργα.

Για την πόλη της Ιαλυσού τι θα επισημάνετε;

Θέλω να επισημάνω πως με τη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η πόλη αποκαταστάθηκε από την περασμένη Τετάρτη. Είναι καθαρή και λειτουργεί μετά από τη μεγάλη καταστροφή. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης πολλές εβδομάδες μετά τις καταστροφές οι πόλεις δεν λειτουργούν. Καμιά φορά θα πρέπει να κάνουμε εμείς οι Έλληνες τις συγκρίσεις για να κατανοούμε τη διαφορά. Η Ιαλυσός 48 ώρες μετά την καταστροφή  καθαρίστηκε. Ναι μεν υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, αλλά έχει αποκατασταθεί η λειτουργία της πόλης.

Χρήζει αλλαγών ο Καλλικράτης καθώς στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται η διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών δήμων;

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ρούχα να φορέσουν και στέγη να μείνουν εξαιτίας της πλημμύρας. Θα μου επιτρέψετε, να επικεντρώσω τις προσπάθειες και τις ενέργειες μου σε αυτό. 

Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί χρόνος για να λάβετε την απόφαση για την υποψηφιότητα σας για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου;

Είναι πολύ νωρίς ακόμη για αυτό.