Συνέντευξη στο Παρασκήνιο

1. Κα. Καλογήρου σε μερικές ημέρες  κλείνει ένας χρόνος   από τότε που βρίσκεστε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου!  Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε αυτό το διάστημα; 

Απάντηση: Ο χρόνος που πέρασε, ήταν πραγματικά  σημαντικός και  αντιμετωπίσαμε πολλά θέματα! Ο θεσμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θεμελιώνει μια νέα αρχιτεκτονική του Κράτους αποτελεί  μια μεγάλη δομική αλλαγή και αποκτά καινούργιες και μεγαλύτερες αρμοδιότητες, συντονισμού και εφαρμογής των πολιτικών του Κράτους  για την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία των νησιών του Αιγαίου Πελάγους. Μην ξεχνάτε ότι εμείς εκπροσωπούμε το Κράτος  σε δύο Περιφέρειες, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου,  με 43 Δήμους και 62 κατοικημένα νησιά  συνολικά! Νησιά του Αιγαίου, που είναι βεβαίως, σε όλους  γνωστά για τις  εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες τους. Το χρόνο αυτό εντείναμε τις προσπάθειές μας για τα θέματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία, την προστασία των Δασών, τη λαθραία υλοτόμηση, τη βελτίωση του οδικού δικτύου,  την διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και των υδάτινων πόρων. Αναφέρομαι σε αυτά,  χωρίς να αφήνω τους νομίμως διαμένοντες  αλλοδαπούς, τα θέματα Περιβάλλοντος και φυσικά τους ελέγχους νομιμότητας (όχι σκοπιμότητας) των αποφάσεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Προσπαθήσαμε επίσης να ξεμπλοκάρουμε αρκετά έργα τα οποία ήταν δεσμευμένα , ή, ανενεργά. Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε το όχι πια σχέδια  στα χαρτιά αλλά έργα στα Νησιά και πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε!

2. Παρουσιάστηκαν δυσκολίες κατά την εφαρμογή του νέου αυτού θεσμού που καθιερώθηκε από τον «Καλλικράτη»;  Λύνει προβλήματα , ή, υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις που δυσχεραίνουν τη δουλειά σας;

Απάντηση: Όπως κάθε θεσμός στην αρχή της εφαρμογής του αντιμετωπίζει  δυσκολίες και προβλήματα. Οπωσδήποτε χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις , αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή το θέμα που μας απασχολεί. Εμείς έχουμε ένα εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε δίπλα στον νησιώτη, ως κράτος  και να τον βοηθήσουμε να  λύσει τα προβλήματά του.  Να μην νοιώθει ότι είναι μόνος και εγκαταλελειμμένος. Συνεπώς δεν υπάρχει καιρός για άλλες σκέψεις. Στο επίκεντρο της πολιτικής  της ΑΔΑ είναι ο νησιώτης του Αιγαίου!  Από τη Λήμνο και τον Αη  Στράτη, μέχρι τη  Ρόδο και το Καστελόριζο. Με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση  των κατοίκων αυτών των νησιών δουλεύουμε! Στο τέλος, βεβαίως,  νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό και να δούμε που συναντήσαμε δυσκολίες από το νέο θεσμό.

3. Εκτός από την πολιτική σας εμπειρία, ως βουλευτής της ΝΔ μέχρι το 2007, είστε από τα στελέχη που έχετε και ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή  πλούσια επαγγελματική εμπειρία! Φαίνεται όμως να σας κερδίζει η πολιτική. Γιατί;

Απάντηση: Είχα τη θέση του γενικού οικονομικού διευθυντή σε μεγάλη ανώνυμη εταιρεία, από όπου παραιτήθηκα και έβαλα υποψηφιότητα το 2004 στο Νομό Λέσβου, όπου και εκλέχτηκα βουλευτής.  Μετά το 2007 επέστρεψα στον επαγγελματικό μου τομέα και εργάστηκα σε όμιλο εταιρειών που αναπτύσσουν δράση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στον τομέα υποδομών τηλεφωνίας.  Όταν ο Πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την εκπροσώπηση του Κράτους στα νησιά του Αιγαίου, ένοιωσα πραγματικά, ότι εγώ ανήκω εδώ, είτε γιατί κατάγομαι από τη Λέσβο και τη Λήμνο, είτε γιατί πιστεύω στις προκλήσεις. Για μένα είναι μια τεράστια πρόκληση να καλούμαι  να λύσω προβλήματα που απασχολούν τα νησιά μας. Προβλήματα ανάπτυξης της οικονομίας τους και  επιβίωσης των ίδιων των νησιωτών. Άλλωστε στα δύσκολα πρέπει όλοι να δηλώνουμε παρόντες και παρούσες!

4. Το καλοκαίρι στα νησιά τα προβλήματα μεγαλώνουν και ταυτοχρόνως ο πληθυσμός αυξάνεται  λόγω  του τουρισμού!  Υπάρχει πρόβλεψη ειδικά για φέτος που έχουμε, ίσως μεγαλύτερη από ποτέ, την ανάγκη των τουριστών στη χώρα μας;

Απάντηση: Έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες, ώστε να υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες για την παραμονή των επισκεπτών, ελλήνων και ξένων στα νησιά μας. Και αυτό πρέπει να διαδοθεί, δηλαδή,  ότι  στο Αιγαίο δεν διαθέτουμε μόνο τον ήλιο και το  απέραντο γαλάζιο. Μαζί με όλους τους τοπικούς  φορείς και τους δημότες ελπίζουμε ότι οι τουρίστες  θα περάσουν αξέχαστες διακοπές στα ελληνικά νησιά με ασφάλεια και άνεση, ώστε να απολαύσουν τις διακοπές τους και να διαφημίσουν τον τόπο μας.

5. Πιστεύετε ότι σε τέτοιες περιόδους κρίσης υπάρχουν περιθώρια να  αναπτυχθούν τα νησιά μας;

Απάντηση: Είναι γεγονός ότι για πολλά χρόνια επικρατούσε η άποψη πως τα νησιά μας ήταν παραμελημένα από την Πολιτεία! Σε περιόδους κρίσης είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψεις καταστάσεις και  καθυστερήσεις  που εκκρεμούν από το παρελθόν και την ίδια στιγμή να σχεδιάσεις  στρατηγικές ανάπτυξης. Όμως οι προτεραιότητές μας καθορίζονται ακριβώς από τις ελλείψεις που διαπιστώνουμε και από τη διάθεσή μας να μην χάσουμε ούτε λεπτό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων!  Για αυτό εργαζόμαστε σκληρά και προσπαθούμε να συσπειρώσουμε και τους τοπικούς φορείς στην κατεύθυνση αυτή! Άλλωστε πιστεύω ότι πρώτη μας προτεραιότητα είναι να συντονίσουμε καλύτερα τις υπηρεσίες των υπουργείων ώστε οι νησιώτες στα νησιά του Αιγαίου να εξυπηρετούνται άμεσα και να  απολαμβάνουν  ισότιμες και ισοδύναμες υπηρεσίες με αυτές που απολαμβάνει κάθε έλληνας πολίτης σε όλη την επικράτεια.

 6. Ποιο είναι το όραμα σας  για την Ανάπτυξη των Νησιών;

Απάντηση: Το Αιγαίο είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος χώρος όπως πολύ καλά γνωρίζετε.  Όμως πιστεύω ακράδαντα ότι είναι ένας χώρος που αποτελεί για την Ελλάδα ευκαιρία η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί.  Μπορούμε να μετατρέψουμε τα νησιά μας σε θύλακες ανάπτυξης , αξιοποιώντας διαθέσιμους πόρους και προγράμματα  και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε νησιού  σε Ευρωπαϊκή και Διεθνή κλίμακα. Είμαστε το μοναδικό Αρχιπέλαγος στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης και μπορούμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών οι οποίοι δεν γνωρίζουν  τις ευκαιρίες που υπάρχουν στα νησιά μας.  Εκτός από το τουριστικό προϊόν, υπάρχει η τοπική παραγωγή των προϊόντων , πιστοποιημένων,  βιολογικών, είτε  με γεωγραφική ένδειξη, κάθε νησιού, αλλά και  οι δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού.   Υπάρχουν επίσης οι προοπτικές για την ενεργειακή αυτονομία κάθε νησιού και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  που πρέπει με κάθε τρόπο να υποστηρίξουμε και να τις κάνουμε γνωστές σε έλληνες και ευρωπαίους επιχειρηματίες.  Φυσικά η ανάπτυξη δομών  για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η λύση προβλημάτων υποδομών ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο, αποτελούν την προϋπόθεση για προσέλκυση ανθρώπων και κεφαλαίων.  Αυτοί είναι οι στόχοι μου και το όραμά μου για τα Νησιά του Αιγαίου!

Θέλω τα προβλήματα να γίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα και ο άνεμος που φυσάει στα νησιά μας να οδηγήσει το καράβι της Ελλάδας  σε ασφαλές  υπήνεμο  και προστατευμένο λιμάνι!